Domácí citrusové potpourri
pomeranče, citróny, červený grep, limetky
ostrý nůž, prkénko
vykrajovátka
pečicí papír, plech
vánoční koření (hřebíček, skořice, badyán)
Pracovní postup:
Ostrým nožem si z dobře omytých citrusů nakrájíme kolečka silná max 0,5 cm. Hlídáme si, aby bylo kolečko všude stejně široké. Využijeme i kůru z ovoce, které jsme si oloupali na svačinu. Z ní vykrájíme tvary vykrajovátkem. Pomůžeme si poklepem kladívka. Vše naskládáme na plech s pečicím papírem. V troubě zapneme horký vzduch a nastavíme 50 stupňů. Sušíme cca 5 hodin s otočením ovoce v půlce. Suché plátky citrusů naskládáme do misky, doplníme kořením a sušenou kůrou a pokapeme vonným olejem. Zanedlouho si provoníme celý domov.
Autor/foto: Michala Šmikmátorová, časopis Amos