Domácí lízátka

15.04.2020

Drobná sladkost pro děti i pro dospělé občas neuškodí, pokud si ji spolu s dětmi vytvoříte u vás doma, o to vám bude více chutnat. Tento nápad vyšel v našem časopisu Amos.

Budete potřebovat:

  • 1,5 šálku cukru krystal
  • 1/2 šálku kukuřičného sirupu
  • 1/4 šálku vody
  • půlku citrónu
  • bezové kvítky
  • cukrové kuličky
  •  fólii
  • špejle
  • potravinářský teploměr

Pracovní postup:

  1. V kastrůlku smícháme cukr, sirup a vodu a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.
  2. Přidáme šťávu z poloviny citrónu (klidně i více). Přivedeme k varu a vložíme teploměr. Vaříme bez míchání než dosáhne teplota 145 stupňů.
  3. Odstavíme a počkáme až zmizí bubliny. Lžičkou hmotu nalijeme na fólii, kam jsme si nasypali bezové kvítky nebo cukrové kuličky. Ponoříme dřívko.
  4. Necháme vychladnout a ztvrdlé pak odloupneme z fólie. Uchováváme zabalené v celofánu. Spotřebujeme do týdne.

Tip: Správný stav hmoty bez teploměru zjistíme tak, že kápneme trochu do misky s vodou. Měla by se ihned vytvořit tuhá nelepivá kulička, pokud ne nechte ještě bublat.

Autor/foto: Michala Šmikmátorová