Dýňová sezóna v plném proudu – inspirace pro domov i kuchyni
Léto se s námi rozloučilo a do krajiny vstoupil podzim – čas hřejivých barev, svíček, chlupatých dek a dýní. Vzduch voní po jablkách a skořici, stromy se halí do odstínů zlaté, hnědé a červené, a my se pomalu přesouváme z venkovních aktivit k těm domácím, klidnějším. Je to ideální období na tvoření, dekorování a vychutnávání kouzelné atmosféry, kterou s sebou toto období přináší.
🍂 Dýňová výzdoba, která zvedne náladu
Dýně se staly symbolem podzimu. Jsou krásné, barevné a hodí se jak do interiéru, tak ven. Zkuste je naaranžovat před dveře nebo na okenní parapet – doplňte je o šípky, mech, šišky či svíčky a vytvoříte si útulné podzimní zákoutí. Velké dýně působí majestátně, malé zas roztomile – dohromady tvoří dokonalou kombinaci, která rozzáří i pošmourný den.
🔪 Vyřezávání dýní – tradice, která baví
K podzimu a potažmo k blížícímu se svátku Halloween už neodmyslitelně patří vyřezávání dýní. Je to činnost, která baví děti i dospělé, a navíc dodá vašemu domovu hravý a strašidelný nádech. Stačí ostrý nůž, lžíce a trochu fantazie. Ať už vytvoříte klasický "strašidelný úsměv", nebo jiný originální vzor, výsledek bude vždy jedinečný.
💡 Tip: Aby dýně déle vydržela, potřete vnitřní stěny trochou oleje nebo octem – zabráníte tak rychlému plesnivění.
🎨 Tvoření z podzimních pokladů
Podzim je plný inspirace. Barevné listy, žaludy, šišky, mech, kůra, sušené květy, šípky, jeřabiny i klasy obilí – to všechno můžete využít ke tvoření. Zkuste si vyrobit věnec na dveře, malované dýně nebo přírodní dekorace ve sklenici. Malované dýně jsou skvělou alternativou k vyřezávání – použijte akrylové barvy, fixy, krajky nebo flitry a nechte to na své fantazii.
🥣 Dýně v kuchyni – je tolik možností!
Kromě dekorací má dýně své místo i v kuchyni. Je zdravá, sytá a dá se připravit na stovky způsobů.
Vyzkoušej třeba:
-
Krémovou dýňovou polévku s kokosovým mlékem, pomerančem a zázvorem
-
Pečené dýňové hranolky na olivovém oleji s bylinkovým dipem
-
Sladký dýňový koláč (pumpkin pie) s vůní skořice a muškátového oříšku
- Dýňový hummus - jemný, krásně nasládlý a barevný, výborný s opečeným pita chlebem, mrkvovými tyčinkami
Autor: Michala Šmikmátorová, vlastní archiv, Pexel