Elegantní omáčkovník z hrnčířského kruhu
točířská hlína (použita SB) pro výpal do 1160 °C
karta
dřevěná špachtle
voda
kovová štětina
šlikr, štětec
razítka
lahvička naplněná šlikrem
- medová glazura AS 534
Pracovní postup:
Dokonale vycentrovanou hlínu (900 g) otevřeme až na kruh tak, aby nám vznikla pneumatika hlíny bez dna. Opatrně vytahujeme stěnu a následně nahoře přiškrcujeme. Bez dna je výrobek náchylnější k "roztančení". Po úplném zavření výrobku odštípneme přebývající hlínu. Nyní je vzduch uvnitř dokonale uzavřen. Plastovou kartou začistíme stěny a jemným zatlačením hrany si vytvoříme spodní nožičku a horní límeček.
Z dalšího kusu hlíny si vytočíme rovnou placku, která nám bude sloužit jako dno pro výrobek. Po odříznutí z kruhu výrobek zmáčkneme ze stran, aby vznikl ovál, a jehlou si naznačíme budoucí řez. Až výrobek zkožovatí, vyřízneme otvor, začistíme. Spodní hranu naškrábeme, našlikrujeme a připevníme k placce. Přebytečnou část dna odřízneme, připevníme hubičku a dekorujeme drobnými razítky a šlikrem. Po přežahu na 900 °C glazujeme prokreslující medovou glazurou AS 534, aby vynikla hloubka dekoru, a pálíme na 1160 °C.
Autor/foto: Lenka Šustrová, časopis GOLEM