Forma na minibábovku v akci
Ten, kdo odebírá náš časopis Golem, si jistě už všiml návodu na formu minibábovky. My jsme ji sami i vyzkoušeli a můžeme s klidným svědomím říct, že funguje.
Pokud je vás doma málo a velkou bábovku byste doma sušili týden, je pro vás miniforma ideálním řešením. U nás všechny recepty na sladké dělám z půlky, protože nám to bohatě stačí. Pokud těsto přece zbude, lze ho nalít třeba do vymazané a vysypané kameninové misky. Kam se hrabou silikonové formy, keramika má v kuchyni svoje místo a doufám, že snad nebude úplně nahrazena všemi těmi plasty a silikony.
Recept na citrónovou minibábovku:
1
malá sklenička polohrubé mouky
1/2 (nebo méně) skleničky třtinového cukru
malá lžička prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
1 vejce
1/4 skleničky změklého másla
1/2 skleničky mléka
kůra a šťáva z půlky citrónu (šťávy i méně)
máslo a kokos na vymazání formy
malá hrst ovoce a pár ořechů
Postup:
V míse si smícháme sypké přísady, přidáme vajíčko, máslo, mléko, citrónovou šťávu a kůru. Vše pořádně promícháme a vlijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané formy. Nakonec můžeme přidat pár čerstvých nebo zmražených višní či třešní a trochu nasekaných vlašských ořechů.
Pečeme na 180 stupňů cca 45 minut. Vyzkoušíme špejlí,
jestli je hotovo. Na ještě teplou formu položíme talíř a otočíme. Buď bábovka
vypadne sama nebo přes formu položíme studenou namočenou utěrku a vyčkáme. Bábovka
má osvěžující citrónovou chuť.
Návod na minibábovku z hlíny najdete v časopisu Golem 02/2019, jehož předplatné můžete získat zde.
Autor/foto: Michala Šmikmátorová