Hrnek na espresso

03.05.2019

Po ránu je nejlepší šálek silného espressa. Nemyslíte?

Budete potřebovat: keramickou hlínu CA, igelit nebo noviny na pracovní plochu, váleček, nožík, kovovou štětinu, jehličku, glazury

  1. Z vyváleného 4 mm plátu vyřízneme obdélník, seřízneme kraje, našlikrujeme a spojíme do tvaru válce.
  2. Necháme zavadnout a nožíkem uděláme 4 pravidelné zářezy ve tvaru V.
  3. Vyříznutou hlínu opět spojíme, tím se nám zúží dno hrnku a vznikne čtverec.
  4. Tělo hrnku přiložíme na vyválenou placku, obkreslíme tvar a velikost dna.
  5. Spojíme oba výřezy tak, aby plná placka tvořila dno a vyříznutá nožičku hrnku.
  6. Na závěr začistíme kartou, přilepíme ucho, vyrobíme podtácek a po přežahu pálíme s glazurou na 1135 °C.

Autor/foto: Lenka Šustrová

Tento nápad sponzoruje: