Misky na zmrzlinu

Dnešní nápad je pro pokročilejší. Výsledek ale stojí za to. A ta zmrzlina osvěží v horkých dnech, jako je třeba ten dnešní. Zajímáte-li se o keramiku, máme pro vás časopis Golem.

Budete potřebovat: porcelánovou hlínu s teplotou výpalu 1200 - 1280 °C, plastovou kartu, cidlinu, houbičku, kovová očka na obtáčení, šlikr, kovovou štětinu, dřevěnou špachtli, vodu, nůž, efektní glazuru

  1. Jako první si vytočíme ze 400 g hlíny misku s úzkým dnem, do tvaru písmena V.
  2. Z dokonale vycentrovaných 200 g hlíny začneme točit "pneumatiku" bez dna.
  3. Hlínu roztáhneme k okraji točny a špachtlí s kulatým koncem upravíme okraj.
  4. Po zkožovatění obtáčením zúžíme dno misky, necháme jej rovné.
  5. Na naškrabané dno důkladně přicentrujeme malý váleček hlíny.
  6. Z přitočené hlíny vytáhneme nožičku, začistíme a zarovnáme nožíkem.
  7. Necháme nožku zavadnout. Nožem si naznačíme řez po obou stranách misky.
  8. Na místo uříznutých okrajů po našlikrování připevníme vytočený rantlík.
  9. Nakonec důkladně začistíme cidlinou a po přežahu pálíme s efektní glazurou.

Tip! Porcelánová hlína je náročný materiál s vysokou teplotu výpalu. Můžete použít jakoukoli točířskou hlínu, které pak přizpůsobíte teplotu výpalu i glazuru. 

Autor/foto: Lenka Šustrová

Tento nápad sponzoruje: