Ošatka na pečivo

13.11.2019

Ručně dělaná ošatka na pečivo vyšla v našem jarním čísle časopisu Golem 2015, který už není k dostání. Ovšem to nevadí, my se s vámi o tento nápad podělíme. Aby vám neunikly nové nápady, můžete si pořídit předplatné.

Budete potřebovat:

Pracovní postup:

  1. Vyválíme si plát hlíny. Papír velikosti A3 přeložíme na čtvrtiny a vystřihneme si základní tvar (viz foto). Lehce jehličkou obkreslíme.
  2. Z lepenky se zvlněnou druhou stranou si vystřihneme ozdobné pásky, tak aby mezi nimi byl cca 15 cm odstup - budoucí dno.
  3. Poté co válečkem zatlačíme vlnky do hlíny, ořízneme a zvedneme okraje přes válečky. Z každé strany nařízneme dno (7 cm).
  4. Zvedneme boční stěnu, důkladně naškrábeme, našlikrujeme. Pracujeme se zavadlou hlínou, aby nám držela tvar.
  5. Zvednutou boční stěnu zafixujeme přečnívajícími "pacičkami". Můžeme naškrábat i zvednutou část dna.
  6. Pečlivě přilepíme stěny k sobě. Z kousku hlíny si vyválíme kuličku a doprostřed spoje ji zatlačíme razítkem.
  7. Necháme důkladně vyschnout, přežahneme na 900 °C. Stěny jsou zatřeny feprenem, nápis vykrytý voskem.
  8. Nabereme větší množství oxidu železa do štětce a rozmáchlými pohyby postříkáme celou misku.
  9. Protože miska je opravdu velká, glazujeme ponořováním. Prostřední pruh zůstane bez glazury. Pálíme na 1160 °C.

Autor/foto: Lenka Šustrová

Tento nápad sponzoruje: