Budete potřebovat: točířskou hlínu SB, plastovou kartičku, gumovou cidlinu, šlikr, kovové očko, engobu, transparentní glazura, medová glazura
- V dokonale vycentrované hlíně uděláme prstem
vprostřed díru až na kruh, "přeskočíme" 2 cm hmoty a zbytek hlíny roztáhneme.
- Vytáhneme stěnu, pomocí rovné kartičky začistíme
zvenku, ledvinkou dotvarujeme vnitřní část hrnce.
- Obkročákem změříme vnitřní průměr hrnce a vytočíme
poklici. Pravý úhel zámečku docílíme pomocí špachtle.
- Po zavadnutí do kožovatého stavu obtočíme poklici
upevněním kousky hlíny ke spodní části hrnce.
- Dokud je hrnec na kruhu, dekorujeme engobou,
připevníme ucho, proložíme papírem a necháme schnout dohromady.
- Po přežahu na 900 °C glazujeme poklici
v transparentní glazuře, spodní část v medovce. Pálíme na 1135 °C.
TIP: Jak pařák funguje? Naplníme jej zeleninou, zakryjeme
a postavíme na hrnec s vroucí vodou.