Parní hrnec na zeleninu

10.10.2018

Zelenina vařená v páře má spoustu vitamínů a minerálů. Pokud si podle našeho návodu vytvoříte i vlastní parní hrnec, bude vám chutnat o to víc.

Budete potřebovat: točířskou hlínu SB, plastovou kartičku, gumovou cidlinu, šlikr, kovové očko, engobu, transparentní glazura, medová glazura

  1. V dokonale vycentrované hlíně uděláme prstem vprostřed díru až na kruh, "přeskočíme" 2 cm hmoty a zbytek hlíny roztáhneme.
  2. Vytáhneme stěnu, pomocí rovné kartičky začistíme zvenku, ledvinkou dotvarujeme vnitřní část hrnce.
  3. Obkročákem změříme vnitřní průměr hrnce a vytočíme poklici. Pravý úhel zámečku docílíme pomocí špachtle.
  4. Po zavadnutí do kožovatého stavu obtočíme poklici upevněním kousky hlíny ke spodní části hrnce.
  5. Dokud je hrnec na kruhu, dekorujeme engobou, připevníme ucho, proložíme papírem a necháme schnout dohromady.
  6. Po přežahu na 900 °C glazujeme poklici v transparentní glazuře, spodní část v medovce. Pálíme na 1135 °C.

TIP: Jak pařák funguje? Naplníme jej zeleninou, zakryjeme a postavíme na hrnec s vroucí vodou.

Tento nápad sponzoruje: