Tuto Veganskou kuchařku jsem napsala asi před čtyřmi lety,
kdy jsem se zajímala o zdravou stravu a jedla jsem vegansky. Vydat ji se mi
podařilo na podzim roku 2020. Je rozdělená na sladké a slané recepty
z rostlinných surovin (ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny). Používám
mléko z ořechů, bylinky. Cukr nahrazuji ovocem nebo zdravějšími variantami
sladidel. Kuchařka obsahuje recepty na pomazánky, polévky, saláty,
zálivky, omáčky, špaldový chleba a pizzu, sladké i slané snídaně a kaše,
ovocnou zmrzlinu, šťávy, dezerty a koláče. Najdete v ní také návod na výrobu seitanu (což je náhražka masa vyrobená z pšeničné bílkoviny) a tempehu (vyrobený zráním sójových bobů podobně jako hermelín). Recepty jsem si sama nafotila a kuchařku sestavila. Ráda
bych se s vámi podělila o recept na rostlinné mléko, které se dá použít
stejně jako to klasické. Nejradši mám makové mléko, kterým zaliju misku plnou
jahod, borůvek a malin.
Monika Ševčíková
Budete potřebovat:
1 hrnek přes noc namočených ořechů nebo semínek
(můžeme použít kešu, vlašské nebo lískové ořechy, mandle, sezamová semínka,
mák, strouhaný kokos apod.)
1 litr vody
Pracovní postup:
Přes
noc namočené ořechy nebo semínka scedíme, propláchneme a společně s litrem
vody rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru. Nedoporučuji používat tyčový
mixér. Ořechy musí být rozmixované tak, aby při cezení zbyla jen jemná pasta.
Mixujeme proto několik minut.
Přichystáme
si mísu, na kterou položíme velký cedník a přes něj plátýnko. Můžeme použít
čistou utěrku. Tekutinu přes něj vlijeme do mísy a zbylou hmotu vymačkáme.
Vznikne nám tak ořechové mléko, které skladujeme nejlépe ve skleněné lahvi
v lednici. Tam nám vydrží asi 3 dny.
Zbylou ořechovou drť můžeme použít na zahuštění
omáček, do pudinku (v těchto dvou případech je nemusíme cedit) nebo třeba jako
pojivo do sladkých kuliček.
Z ořechového mléka dále
můžeme vytvořit chutný nápoj přidáním špetky skořice a javorového sirupu.