Budete potřebovat: světlou točířskou hlínu, šlikr, vodu, houbičku, nástroje na modelování, nůž, váleček,
glazury - béžová, světle fialová, světle modrá a transparentní, engoby - červená
a světle zelená, hnědé barvítko
- Rozválíme
si velký plát hlíny silný 0,5 cm. Z něj si vyřízneme tři obdélníky podle
rozměrů na obrázku.
- Pláty
slepíme šlikrem do tvaru dortového řezu. Horní hranu narýhujeme nožem
a natřeme šlikrem.
- Takto
připravenou dózu otočíme našlikrovanou stranou na plát. Přitlačíme a podél
okraje vyřízneme z plátu dno.
- Dózu
otočíme dnem dolů a tvar obkreslíme na zbytek plátu. Následně pomocí pravítka vyřízneme
víko.
- Připravíme
si 3 pásky hlíny široké 0,7 až 1 cm, dlouhé do 10 cm.
- Pásy
přilepíme po celém obvodu víka, asi 2 cm od okraja. Díky nim bude víko bezpečně
držet na dóze a nebude klouzat.
- Následuje
dekorování. Očkem naznačíme pruhy korpusů a dortové náplně a párátkem
vytečkujeme texturu.
- Hrany
ozdobíme kuličkami různých velikostí a drobnými spirálkami. Vše přilepíme šlikrem.
- Podobně
ozdobíme také víko. Po vyschnutí a přežahu pomalujeme engobami a glazurami.
Přes engoby přijde průhledná glazura. Pálíme na 1150 °C.