Sushi set

22.08.2019

Tradice sushi sahá až do 3. století před naším letopočtem. Šlo o naloženou rybu s rýží, která byla zatížená kamenem. V tomto období se rýže spolu s rybou nejedla. Touto technikou skladování ryb se inspirovali Japonci a celou techniku dále zdokonalovali. Původně se jednalo o rychlé jednoduché pouliční občerstvení, jenž se rozšířilo do celého světa a vyvinulo se ve velmi luxusní pochoutku. My vám nenabídneme návod na to nejlepší sushi, ale na originální ručně dělaný sushi set,  se kterým můžete okouzlovat návštěvy a vyprávět jim o tradici této japonské pochoutky.

Budete potřebovat: 

  1. Vyválíme si placku cca 4 mm silnou. Kartou zahladíme nerovnosti a podle papírové šablony vyřízneme talířky.
  2. Z tvrdého kartonu vystřihneme šablony pro zvýraznění dna talířků. Stačí rozstříhat starší krabici.
  3. Razítky vytvoříme ve střední části talířů obrazce tak, aby výsledná velikost nebyla větší než kartonové výřezy.
  4. Talířek položíme na molitan, pečlivě umístíme karton na střed a vyrovnaným tlakem promáčkneme karton do hlíny.
  5. Po přežahu na 800 °C naglazujeme talířky ponořením do hnědé glazury, setřeme dno, aby se nám výrobek v peci nepřitavil k desce.
  6. Na závěr na kraje talířů naneseme štětcem glazuru s briliantovým efektem a pálíme na 1170 °C.

Autor/foto: Lenka Šustrová

Tento nápad sponzoruje: