Tvoření v kuchyni

04.05.2021

Nehraj si s tím jídlem! Tuto větu jsme slyšeli od našich rodičů nebo prarodičů nesčetněkrát. Ano, s jídlem na talíři se nehraje, ale to neznamená, že nemůžete v kuchyni popustit uzdu vaší fantazii. To přece každý kuchař ví, že se jí i očima a vyplatí se věnovat pozornost i vizuální stránce pokrmů, i když třeba jde jen o "obyčejné" italské pečivo. 

Věnec k nakousnutí 

Prvním receptem je focaccia. Tento druh italského pečiva se podává buď pouze s trochou soli a olivovým olejem, ale my jsme ho vylepšili a ozdobili bylinkami a zeleninou. Fantazii se meze nekladou, vytvářejte barevné zeleninové kombinace po vzoru našeho chlebíku. Tento kreativní recept můžete najít také v časopisu Amos 01/2021.

Ingredience:

  • 0,5 kg kvalitní hladké mouky
  • 4 dcl vlažné vody
  • ½ kostky čerstvého droždí (nebo pytlíček sušeného)
  • 1 lžíce mořské soli
  • 5 cl extra panenského olivového oleje
  • libovolné přísady na dozdobení tohoto italského pečiva focaccia

Pracovní postup:

  1. Droždí rozdrobíme do vlažné vody a rozmícháme vidličkou. Postupně přisypáváme všechnu mouku. Zakryjeme a necháme kynout.
  2. Těsto nalijeme do vymazané formy, kam jsme postavili naolejovanou sklenici z varného skla. Těsto polijeme olejem a uděláme prsty ďolíčky.
  3. Povrch těsta politý olejem posypeme mořskou solí. Zdobíme zeleninou, olivami, sušenými rajčaty, bylinkami, semínky, ořechy.
  4. Necháme ještě krátce nakynout a pečeme v rozpálené troubě na 220 stupňů cca 15 minut. Krájíme po mírném zchladnutí.

Autor/foto: Michala Šmikmátorová 

Muffinové květináčky

S vařením jde ruku v ruce i pečení. Již jsme zvyklí na krásně zdobené narozeninové nebo svatební dorty, my ovšem začneme něčím lehčím. Budou to muffiny, tedy muffinové rostlinky. Nápad z našeho Amose 02/2016.

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • půl hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • kakao
  • papírové košíčky na muffiny
  • květináče
  • zelený marcipán

Pracovní postup:

  1. Postup výroby muffinů je snadný a rychlý, takže si připravíme k ruce všechny potřebné ingredience.
  2. Do větší mísy rozklepneme dvě vejce, přidáme třtinový cukr a vyšleháme metlou.
  3. K této směsi přidáme všechny ostatní suroviny - kakao, mouku s kypřícím práškem, mléko a olej. Dobře promícháme.
  4. Těsto opatrně vlijeme do připravených papírových košíčků, které jsme si vyskládali na plech. Těsto nalijeme cca 1 cm pod okraj.
  5. Plech s košíčky vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C přibližně 20 minut.
  6. V mezičase vymodelujeme ze zeleného marcipánu požadovanou sazeničku. Marcipánovou hmotu lze koupit hotovou v cukrárně.
  7. Z upečeného vychladlého muffinu vydlábneme kousek těsta a do vzniklé díry zasadíme rostlinku.
  8. Muffin i papírovým košíčkem vložíme do malého keramického květináčku.
  9. Obdobným způsobem můžeme "vypěstovat" různé druhy rostlin. Pěknou zábavu a dobrou chuť! 

Autor/foto: Dita Siničáková

Hadi pečení na ohni

Nemějte obavy, nebudeme péct opravdové hady. Namotáme kousky kynutého těsta na klacek a budeme je opékat pěkně do křupava u táboráku podobně jako špekáčky. Kynuté těsto očouzené plameny a kouřem z ohně získá skvělou chuť, kterou nelze zapomenout. Hotovou pochoutku můžete po kouskách uždibovat rovnou z klacku nebo těsto opatrně stáhnout a podávat třeba na dětské oslavě narovnané na talíři obloženém čerstvou zeleninou.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g kvasnic
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vody
  • 2 lžičky kmínu
  • kousek papriky
  • dýňová semínka

Postup:

  1. Smícháme teplou vodu, rozdrobené kvasnice i cukr a vše na 15 minut uložíme na teplém místě.
  2. Smícháme mouku, sůl a kmín. Přidáme kvasnice a olej a vypracujeme těsto, které
  3. necháme kynout asi 1 hodinu na teplém místě. 
  4. Z těsta vyválíme hady a namotáme je na klacky.
  5. Hady opečeme nad ohněm do křupava. Dozdobíme dýňovými semínky a kouskem papriky, ze kterého vytvoříme jazyk. 

Nápad je z knihy Receptíky pro kuchtíky - Hurá za dobrodružstvím

Autor: Pavla Šmikmátorová, foto: Michala Šmikmátorová

Vydalo nakladatelství CPress v roce 2018.